Birmingham Üniversitesi Araştırmasına Göre Kakao İçmenin Olumlu Etkileri
İngiltere’nin önde gelen eğitim kurumlarından Birmingham Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, kakao tüketiminin etkileri üzerine önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Sadece 23 kişinin katıldığı araştırma sonuçları, kakao içmenin sağlığımıza olan olumlu etkilerini ortaya koydu.
Günümüzde stres, yaşadığımız en büyük sorunlardan biri. Stresle başa çıkmak için genellikle abur cuburlara yöneliyoruz ve maalesef bu abur cuburlar genellikle sağlığımıza zarar verebilecek yağlı besinler oluyor. Ancak yapılan araştırmalar, kakao içmenin aslında yağlı besinlerin zararlı etkilerine karşı bir çözüm olabileceğini gösteriyor. Yağlı besinler atardamarların işlevini geçici olarak bozabilirken, kakao içmek ise bu zararı tam tersine çevirebilmektedir.
Peki bu nasıl mümkün hale geldi?
Araştırmada 23 kişiye önce tuzlu tereyağı ve çedar peyniri ile iki tereyağlı kruvasan ve bir bardak tam yağlı süt verildi. Daha sonra bir grup yüksek miktarda flavonol içeren kakao içerken, diğer grup düşük flavonol içeren kakao tüketti. Katılımcılar, bu aşamadan sonra bir matematik testine tabi tutuldular. Deney daha sonra, ilk seferde yüksek flavonol içeren kakaoyu içenlere daha az, ilk seferde düşük flavonol içeren kakaoyu içenlere ise daha fazla verilerek tekrarlandı.
Yapılan analizlerde, yağlı besin tüketimi ve matematik testinden sonra atardamarların genişlediği tespit edildi. Ancak yüksek flavonol içeren kakao tüketenlerin damarları, çok daha kısa sürede normal haline döndü. Düşük flavonol içeren kakao tüketenlerin atardamarları da normale döndü ancak bu süre daha uzun sürdü.
Fizyolog Rosalind Baynham, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kakao tüketiminin etkileriyle ilgili bu sonuca ilk kez ulaşıldığını belirtti. Beslenme uzmanı Catarina Rendeiro ise “Bu araştırma, flavonoid açısından zengin yiyecekler tüketmenin veya içmenin, kötü beslenme alışkanlıklarının damar sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için etkili bir yöntem olabileceğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.